Praktijkvoorbeelden

Voorbeelden uit de praktijk

  • Meisje van 18 heeft een kindje en woont in bij haar moeder (oma). Volgens meisje bemoeit gebruiken. Oma maakt zich zorgen over de opvoeding en verzorging van het kindje en haar dochter is ook haar kind. Meisje wil zsm het huis uit, er is ruzie en onenigheid en de sfeer is regelmatig om te snijden. Ze is zo min mogelijk thuis met haar kindje en dat maakt oma steeds bezorgder. Ambulant begeleider vraagt MokumMediation te bemiddelen.
  • Jongen van 20 heeft schulden, woon thuis bij ouders en probeert mbv schuldhulp voor jongeren en werk naast school weer alles op een rijtje te krijgen. Ouders geven aan dat hij niet serieus is en beter zijn best moet doen. Ouders willen dat hij, als hij zo eigenwijs is, dat hij dan maar een plek voor zichzelf moet gaan zoeken. Dit is in de huidige tijd niet makkelijk en hij meld zich bij instanties voor opvang en info over begeleid wonen. Begeleider van school zoekt contact met MokumMediation om uit te zoeken wat er precies speelt en er komen mediationsessies voor wederzijds begrip en afspraken wbt het op de hoogte houden van elkaar en het reilen en zeilen in huis.
  • Vrouw heeft eindelijk een eigen woning na een lang traject van crisisopvang naar omklapwoning en woont in de wijk. Buurtagent en gebiedsbeheerder ontvangen regelmatig klachten van een buurvrouw over geluidsoverlast en feestjes waarbij de vrouw beterschap belooft aan de buren en het toch weer gebeurt. Wijkbeheerder zit met de handen in het haar. Mevrouw komt wat “bijzonder” over en heeft veel meegemaakt maar wil het graag goed doen en voelt zich onbegrepen en gestigmatiseerd. MokumMediation bemiddelt tussen de buren en zoekt de gezamenlijke belangen; rust en duidelijkheid maar ook wederzijds begrip voor elkaars situatie.
  • Jongeman van 25 woont begeleid via instantie en heeft geen contact meer met zijn ouders. Hij wil graag, zeker rond de feestdagen zijn familie zien en laten weten dat hij ze mist. Hij heeft het gevoel dat hij het heeft verpest en dat het nooit meer goedkomt. Hulpverlener heeft daar twijfels bij en vraag MokumMediation om te kijken of er netwerkherstel mogelijk is.