Over mij

Ik ben Marjolein van Oostveen, nu 46 jaar oud en al sinds mijn 18e woonachtig in Amsterdam. Ik woon in het centrum met mijn vriend en twee kinderen van 9 en 18 jaar oud.

Wat aan mij opvalt is dat ik bijna altijd opgewekt en vrolijk ben, altijd de positieve kanten zie aan dingen en beschik over een nogal vasthoudende persoonlijkheid. In mijn werk bij o.a. Streetcornerwork was mijn eerste insteek altijd “Wat moet er gebeuren en hoe krijgen we dit zo goed mogelijk voor elkaar?” Ook hield ik er altijd van om een ingewikkelde casus aan te pakken en hem tot een goed einde te krijgen, een afwijzing voor een client aan te pakken door te kijken op welke manier we het dan wél voor elkaar zouden kunnen krijgen. Met mijn ervaring en grote netwerk lukte het meestal wel om iemand in een beter positie te krijgen dan waar ze eerder in zaten en met meer perspectief en zelfvertrouwen.

Ik hou van uitdagingen en nieuwe dingen verzinnen waardoor de mensen in Amsterdam die hulp nodig hebben beter geholpen kunnen worden. Tijdens mijn stage MWD bij Streetcornerwork Centrum ben ik begonnen met het werken met dak- en thuisloze jongeren. Ik ben meteen na het behalen van mijn diploma bij het team teruggekeerd en in mijn paar jaar bij het Supportteam (nu JOT) team van de Jellinek werkte ik met dakloze chronisch verslaafde volwassenen. Nadat ik bij Streetcornerwork terugkwam ben ik bij het toenmalig LTB (later IPA en nu VIA) team werkzaam geweest. Ik heb in bijna alle stadsdelen huisbezoeken gedaan bij jongeren die thuis in de knoei zaten maar ook veel jongeren aangemeld voor de maatschappelijke opvang of tussenvormen van begeleid zelfstandig wonen. Kortom, ik ken het werkveld goed, heb de vele veranderingen daarin meegemaakt en heb een groot netwerk aan contacten. Er zijn altijd mensen die tussen de wal en het schip (dreigen te) vallen, sommigen hebben nog een netwerk en zouden, mits preventief goed geholpen, niet richting de maatschappelijke opvang of de straat hoeven. Maar daarvoor is wel een goede interventie voor nodig. Eentje die zorgt dat er goede en duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden waar beide partijen (bijvb ouders/familie & jongere of huisgenoot & huisbaas) weer op kunnen bouwen. Dit is er nog niet in Amsterdam en ik denk wel dat dit een hoop onnodig leed en verspilling van tijd, geld en moeite zou kunnen voorkomen. Waarom ingewikkelde constructies bedenken en inzetten als je dit nog niet hebt geprobeerd?

Vandaar dat ik Mokum Mediation begonnen ben!